vše možné =)

17.listopad

16. 11. 2014 23:30
Rubrika: myšlenky
Pěkný nedělní večer přeji,
taky jste dneska prožili pěknou mši svatou/bohoslužbu? Já jo =)

O. Pavel mluvil jednak o evangeliu a o hřivnách, neopomněl také přihodit pár slov o Anežce České a nakonec jsme si zazpívali hymnu na oslavu čtvrtstoletí svobody.

Přesto, že o evangeliu by se dalo napsat mnohé, zdržím se u Anežky a u svobody.

Když 12.11. 1989 Jan Pavel II. v Římě svatořečil Anežku Českou, tak řekl - "Anežka pomůže Čechům v boji proti nesvobodě." A podařilo se =)

Během roku několikrát na konci mše svaté zpíváme hymnu. Většinou se to pojí k většímu svátku nebo oslavě. Já jsem za to ráda. Jednak máme krásnou hymnu a jednak si myslím, že je fajn, když se propojuje běžný život s duchovním.

Dnešní hymna pro mě (a když jsme se podívala kolem sebe, tak myslím, že nejen pro mě) byla poděkováním za naši zem, v které můžeme svobodně žít, poděkováním za ty, kteří se před těmi lety nebáli...

V osmdesátém devátém mi bylo 8 let a to poslední, co by mě jako dítě zajímalo, byla politika a to, co se děje. Nicméně události 17.11. si pamatuji jak dnes. To tehda byla u nás na návštěvě babička a donesla noviny, kde se psalo, co se stalo na Národní třídě. A vím, že mamka chtěla, abych si chvilku nehrála a šla si k nim sednout a poslechnout, co se děje. Tak jsme ta, všichni seděli kolem stolu a mamka četla. Ačkoli jsem tomu úplně nerozuměla, věděla jsem, že je to něco i pro mě důležitého. A zpětně jsem moc ráda, že jsem do toho byla takto zasvěcena.

Jsem také moc ráda za mladé, kteří se narodili až po převratu a dokáží vzpomenout. Jednu takovou moc pěknou iniciativu chystají na zítřejší den studenti v Praze - jmenuje se "Díky, že můžem" - a kdybych měla citovat jen kousíček z dopisu, tak by to bylo - i když víte co, máte-li chuť, přečtěte si to, je to moc pěkné a aspoň pro mě docela dojemné:
http://www.festivalsvobody.cz/diky-ze-muzem-otevreny-dopis-studentu-akterum-listopadovych-udalosti-1989/

Dva pěkné články vyšly také zde:
nazory.ihned.cz/c3-63117360-060000_d-63117360-proc-slavit-17-listopad    
"Obskurní výzvy "přemluv bábu" musí vystřídat výzvy: "mluv se svou bábou, s rodiči, se svými dětmi, s přáteli, sám se sebou". Ne o komunistech, ale o současnosti a budoucnosti."

http://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/michal-horacek-dnes-vsechno-jde-ale-na-nicem-nezalezi-to-je-dan-za-svobodu-1137134
"Asi nejemotivnějším momentem bylo, když za námi přišli členové té jednotky, co mlátila demonstranty na Národní třídě. Říkali, že by na Letné chtěli lidem říct, že udělali hroznou chybu, nechtějí v tom už pokračovat a že se omlouvají. Dokonce až tak, že poručík Pinc, který to vzal na sebe, byl ochoten přednést to v uniformě, s obuškem a helmou, jak člověk příslušníky zásahových jednotek znal. S Kocábem jsme mu udělali entrée, on pak skutečně předstoupil, strašně nervózním hlasem to přednesl a nakonec řekl: Tak já prosím o odpuštění. Bylo tam tři čtvrtě milionu lidí a chvíli bylo ticho – a pak se vzedmulo volání „odpouštíme“. Až v té chvíli jsem byl definitivně přesvědčen, že je revoluce vyhraná"
 
No a pokud si k tomu chcete pustit na podkres nějakou hudbu, tak mně k tomu zcela jednoznačně pasují tyto dvě:
https://www.youtube.com/watch?v=p7Yv1hEwlsE
https://www.youtube.com/watch?v=an_cCdj1-yM
 
Tož tak, milí přátelé a kamarádi...oslavme si zítřejší den. Je co slavit....a pokud nemáte chuť slavit, tak si třeba aspoň v modlitbě v díku vzpomeňte.....
 
A pokud budete ve 22:30 u rádia, nalaďte si Proglas, otec Martin ( https://www.signaly.cz/omh) bude s posluchači vzpomínat nejen na listopad 89, ale i na další důležité mezníky  - "Co všechno si dnes připomínáme a jaká je a byla víra: 1938, 1945, 1960, 1971, 1989."
 
Zobrazeno 924×

Komentáře

kacarovi3

Magdo,čekal jsem revoluci v KSČ,aktivnější křestanskou stranu a moudřejší socialismus bez Ruské okupace.Mohl tu být ráj na zemi.Ted pracující dřou za minimum a bez důstojnosti-ponížení panem podnikatelem.Dnes je opravdu svoboda k okrádání lidí a zloději jsou státem chránění.Práva se nedovoláš.V demokracii to tak nesmí být ale pro krátkozrakost lidí to tak je.Podvodníci slibují,matou důvěřivce a radují se,jak všechny převezli.My nejsme zralí k politické odpovědnosti.Kdybych ti vyprávěl,jak jsme žili v socialismu,tak tomu neuvěříš.Po tom se nám už může jen zdát.Neříkám,je nám ted dobře,máme dostatek i svobodu.Jen mít k ní i peníze...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio